-
Ogarnij chaos
Kluczem do zdrowego trybu życia jest organizacja. Skoro brakuje Ci czasu na przygotowywanie potraw, może to oznaczać, że nie zarządzasz nim zbyt dobrze. Wydzielenie czasu na ugotowanie i zjedzenie czegoś nie powinno przysporzyć większych problemów. Ważna jest konsekwencja, która zapewni w zamian chwilę spokoju nad talerzem czegoś pysznego. Jeśli nie czujesz się w kuchni jak ryba w wodzie, wybieraj proste przepisy. Możesz gotować z książką kucharską, z gwiazdami kuchennymi z telewizji lub wyszukiwać przepisy na blogach w internecie.
-
Mniej znaczy więcej
Podstawową zasadą zdrowego jedzenia są małe porcje, jedzone często. Paradoksalnie, jedząc częściej chudniemy, gdyż przyzwyczajamy organizm do szybszej przemiany materii, a gdy dodatkowo dostarczamy mu mniej pokarmu, efekt jest zaskakujący. Nie trzeba jeść dużo, by się najeść. Wystarczy ilość, która zmieści się w dwóch garściach. Ważne jest też, by jeść powoli i o stałych porach. Podjadanie przed zaśnięciem nie jest najzdrowszym pomysłem.
-
Tłuszcze nienasycone
Zdrowa dieta to taka, która jest bogata w tłuszcze nienasycone – proste! A te występują w roślinach, orzechach, ziarnach, rybach i owocach morza. Zamiast chipsów, przegryzaj orzechy włoskie, a schabowego smażonego na smalcu, zastąp łososiem bogatym w kwasy omega-3 gotowanym na parze. Do sałatek dolewaj oliwy extra virgin. A co robić z innymi olejami? Do smażenia wykorzystuj olej kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy. Na podgrzewaj oliwy z oliwek.
-
Nieprzetworzone
Na sklepowych półkach jest coraz więcej produktów przetworzonych, najeżonych konserwantami i barwnikami. By odżywiać się zdrowo, należy ich unikać, gdyż badania coraz częściej wykazują, że to właśnie one mogą powodować nowotwory. A więc raczej świeże warzywa niż mrożonki, domowo robione sosy niż te ze słoików, własne wypieki zamiast gotowych ciast, etc.
-
Dbaj o równowagę
Aby dieta była zrównoważona, należy dbać o prawidłowe zbilansowanie kwasów i zasad dostarczanych z pożywieniem. Optymalne pH organizmu wynosi 7,35-7,45, wszystkie wartości powyżej i poniżej mogą być niebezpieczne. Najlepiej, by 80% spożywanych produktów było zasadotwórcze, a pozostałe 20% kwasotwórcze.