-
Kompost
Kompost to absolutna podstawa. Jego produkcja jest w zasadzie bezproblemowa, wystarczy gromadzić zwiędłe rośliny, odpadki czy resztki jedzenia w specjalnym kompostowniku, a kompost robi się sam. Wystarczy kilka zbitych desek, albo plastikowy kompostownik dostępny w marketach budowlanych. W zamian zyskujesz bardzo pożywny nawóz dla roślin. Kompostownik możesz zbudować samodzielnie - nie jest to takie trudne, jak brzmi.
-
Ściółka
By zapobiec nadmiernemu parowaniu gleby, a przede wszystkim, by powstrzymać chwasty przed wzrostem, dobrze jest ściółkować glebę słomą, korą lub trocinami. Poprawia to warunki cieplne roślin i wpływa korzystnie na wygląd ogrodu.
-
Podlewanie
To oczywiste, ale wiele osób robi to źle. Woda jest niezbędna do wzrostu roślin, ale należy pamiętać, aby nie podlewać ich w ciągu dnia, zwłaszcza latem. Woda szybciej wyparuje w mocnym słońcu, a gdy przypadkowo zmoczymy liście, promienie słoneczne mogą je poparzyć.
-
Owoce
Zbieraj owoce i nie pozwól, by leżały długo na ziemi. Nie chcesz chyba, by zaczęły gnić, albo by zajęły się nimi żyjące w ściółce robaki.
-
Plony
Posiadanie ogrodu to wielka zaleta, możesz dzięki temu urządzić małą farmę świeżych i zdrowych warzyw. Sprawdź kiedy i jakie warzywa wysiewać i sadzić.
Burak ćwikłowy (kwiecień, maj)
Cebula (kwiecień)
Cukinia (kwiecień, maj)
Czosnek połowa października, listopad)
Dynia (kwiecień)
Groch (kwiecień, maj)
Fasola szparagowa (kwiecień, maj)
Marchew (kwiecień)
Ogórek (kwiecień)
Papryka (maj)
Patison (maj)
Pomidor (maj)
Rzodkiewka (kwiecień, maj)
Sałata masłowa (luty, marzec)
Seler korzeniowy (luty)
Szczypiorek (kwiecień, maj)